Strona główna | Zarządzanie jakością | Jakość i konkurencyjność w rolnictwie ekologicznym
Jakość i konkurencyjność w rolnictwie ekologicznym
Autor: Aleksandra Kowalska
Wydawca: Difin
ISBN: 978-83-7641-322-8
Data wydania: 2010
Liczba stron: 295/B5
Oprawa: miękka
Cena: 50,00 zł 45,00 zł
Dostępność: 24 godziny

Poleć znajomemu

Do schowka

Publikacja dotyczy funkcjonowania systemu rolnictwa ekologicznego w Polsce na tle innych krajów. To w jakości autorka upatruje głównego sposobu wzmacniania konkurencyjności ekologicznych gospodarstw rolnych. Dlatego też praca szeroko ujmuje problematykę jakości żywności.

Spis treści:

Wstęp

ROZDZIAŁ 1. Jakość żywności i czynniki ją kształtujące

1.1. Istota i rozwój pojęcia jakości
1.2. Uwarunkowania i czynniki kształtujące jakość żywności
1.2.1. Definiowanie jakości żywności i czynniki ją kształtujące
1.2.2. Uwarunkowania jakości żywności
1.3. Jakość żywności ekologicznej

ROZDZIAŁ 2. Systemy zarządzania jakością stosowane przez polskich producentów rolnych

2.1. Zasady i rozwój rolnictwa ekologicznego
2.1.1. Kształtowanie się zasad rolnictwa ekologicznego
2.1.2. Rozwój rolnictwa ekologicznego w Polsce na tle innych krajów europejskich
2.1.3. Korzyści z rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce
2.2. Dobra Praktyka Rolnicza
2.3. System EUREPGAP (GLOBALGAP)
2.4. Zastosowanie systemu HACCP na etapie produkcji pierwotnej

ROZDZIAŁ 3. Konkurencyjność polskich producentów owoców i warzyw

3.1. Charakterystyka zjawiska konkurencyjności
3.1.1. Pojęcie i istota konkurencyjności
3.1.2. Zasoby jako podstawa potencjału konkurencyjności
3.1.3. Przewaga konkurencyjna i instrumenty służące jej osiąganiu
3.1.4. Pozycja konkurencyjna i sposoby jej pomiaru
3.2. Czynniki wpływające na konkurencyjność polskich producentów owoców i warzyw
3.2.1. Konkurencyjność wewnętrzna rolnictwa
3.2.2. Konkurencyjność zewnętrzna polskiego rolnictwa i ogrodnictwa

ROZDZIAŁ 4. Ocena wpływu systemu rolnictwa ekologicznego na konkurencyjność producentów owoców i warzyw – wyniki badań

4.1. Metodyka i procedura badań empirycznych
4.2. Charakterystyka organizacyjno-produkcyjna badanych ekologicznych i konwencjonalnych gospodarstw ogrodniczych
4.3. Przyczyny i skutki przestawienia producentów owoców i warzyw na produkcję metodami ekologicznymi
4.3.1. Przyczyny wdrożenia systemu rolnictwa ekologicznego przez producentów owoców i warzyw
4.3.2. Koszty i korzyści utrzymywania systemu rolnictwa ekologicznego
4.4. Ocena przewagi zasobowej badanych gospodarstw ekologicznych
4.5. Wpływ systemu rolnictwa ekologicznego na pozycję konkurencyjną badanych gospodarstw rolnych
4.5.1. Metodyka obliczania dochodu rolniczego brutto4.5.2. Analiza porównawcza wyników ekonomicznych ekologicznych i konwencjonalnych gospodarstw rolnych
4.5.3. Analiza kosztów w badanych ekologicznych i konwencjonalnych gospodarstwach rolnych

Zakończenie

Bibliografia

Spis rysunków

Spis tabel

Załączniki

Aleksandra Kowalska

dr, adiunkt na Wydziale Ekonomicznym Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie, gdzie prowadzi zajęcia w języku polskim i angielskim, autorka kilkunastu prac z dziedziny zarządzania jakością żywności i agrobiznesu, jej głównym obszarem badawczym jest rolnictwo ekologiczne, członek Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnych i Agrobiznesu oraz Stowarzyszenia EkoLubelszczyzna.


prof. dr. hab. Mieczysław Adamowicz:

(...) ostatni rozdział pracy ma merytoryczne walory poznawcze, badania poszerzyły i pogłębiły wiedzę z problematyki funkcjonowania systemu rolnictwa ekologicznego, konkurencyjności gospodarstw ogrodniczych oraz ich wyników ekonomicznych. Uzyskane wyniki mogą być przydatne dla programowania rozwoju rolnictwa w regionie oraz doboru form i wysokości wsparcia różnych typów gospodarstw poprzez narzędzia Wspólnej Polityki Rolnej.

dr hab. Jan Zalewa:

(...) stwierdziłem dużą swobodę autorki pracy przy stosowaniu metod analizy ilościowej, a zwłaszcza precyzyjnych testów istotności otrzymanych wyników. Autorka stwierdziła istotność otrzymanych wyników. Nie wszystkie badania mogą się tą zaletą poszczycić.

 Wstecz
Copyright Difin Spółka Akcyjna | Design: Edit | Wykonanie: Net-Line