Strona główna | Psychologia, pedagogika | Jedzenie pod wpływem emocji
Jedzenie pod wpływem emocji
Autor: Kamila Czepczor, Anna Brytek-Matera
Wydawca: Difin
ISBN: 978-83-8085-393-5
Data wydania: 2017
Liczba stron: 258/B5
Oprawa: miękka
Cena: 59,00 zł 53,10 zł
Dostępność: 24 godziny

Poleć znajomemu

Do schowka

Książka dotyczy psychospołecznego aspektu jedzenia pod wpływem emocji. Wyjaśnia, w jaki sposób jedzenie reguluje emocje i nastrój. Dowodzi, jak istotne dla prawidłowego funkcjonowania człowieka jest doświadczanie i radzenie sobie z własnymi emocjami, zwłaszcza w kontekście jedzenia. Przedstawia najnowsze badania z zakresu jedzenia emocjonalnego, jak również wyniki badań własnych.

Spis treści:

Wprowadzenie
    
Rozdział 1. Doświadczanie emocji a proces odżywiania się
    
1.1. Rola pokarmu w funkcjonowaniu człowieka
1.2. Stany afektywne: emocje, nastrój, uczucia
1.3. Neuronauka a procesy emocjonalne i pokarmowe
1.4. Procesy emocjonalne a zachowania i postawy żywieniowe
1.5. Negatywne emocje a jedzenie
1.5.1. Negatywne emocje a ilość spożywanych produktów
1.5.2. Negatywne emocje a jakość spożywanych produktów
1.6. Pozytywne emocje a jedzenie
1.7. Intensywność emocji a jedzenie
1.8. Jedzenie zgodne z emocjami versus jedzenie regulujące emocje    
1.9. Podział klasycznych teorii wyjaśniających wpływ emocji na jedzenie
    
Rozdział 2. Głód i jedzenie emocjonalne
    
2.1. Głód fizjologiczny
2.2. Głód emocjonalny
2.3. Definicje i charakterystyka jedzenia emocjonalnego
2.4. Koncepcje wyjaśniające jedzenie emocjonalne
2.5. Komponent emocjonalny w wybranych zaburzeniach
2.5.1. Ortoreksja psychiczna
2.5.2. Dysmorfia mięśniowa

Rozdział 3. Emocjonalny aspekt (nie)jedzenia: zaburzenia odżywiania
    
3.1. Komponent emocjonalny w zaburzeniach odżywiania
3.1.1. Jadłowstręt psychiczny
3.1.2. Bulimia psychiczna
    
Rozdział 4. Emocjonalny aspekt nadmiernego jedzenia: zaburzenie z napadami objadania się i otyłość
    
4.1. Zaburzenie z napadami objadania się – charakterystyka
4.1.1. Przyczyny i czynniki ryzyka zaburzenia z napadami objadania się
4.1.2. Wpływ czynników biologicznych oraz socjodemograficznych
4.1.3. Geneza rozwoju zaburzenia z napadami objadania się z uwzględnieniem czynników psychologicznych
4.1.4. Konsekwencje zaburzenia z napadami objadania się
4.2. Rola czynnika emocjonalnego w zaburzeniu z napadami objadania się
4.3. Nocne objadanie się
4.4. Otyłość
    
Rozdział 5. Modele wyborów żywieniowych
    
5.1. Wybory żywieniowe – charakterystyka
5.2. Modele rozwojowe: ekspozycja i proces uczenia się
5.3. Modele poznawcze: aktywność poznawcza a antycypacja i eksplikacja zachowań żywieniowych
5.4. Perspektywa psychofizjologiczna
5.5. Psychologiczne determinanty wyborów żywieniowych
5.6. Procesualność a podejście integracyjne
    
Rozdział 6. Terapia poznawczo-behawioralna osób jedzących pod wpływem emocji
    
6.1. Terapia poznawczo-behawioralna zaburzeń odżywiania
6.1.1. Transdiagnostyczna teoria poznawczo-behawioralna: pomost pomiędzy leczeniem zaburzeń odżywiania a objadaniem się pod wpływem emocji?
6.1.2. Model poznawczy bulimii psychicznej: wskazówki do pracy terapeutycznej
6.1.3. Inne metody i formy pracy z pacjentami z zaburzeniami odżywiania
6.2. Leczenie otyłości: terapia behawioralna versus podejście poznawczo-behawioralne
6.3. Skuteczność różnych metod leczenia zaburzenia z napadami objadania się
    
Rozdział 7. Jedzenie emocjonalne wśród dorosłych osób z nadwagą i otyłością – badania własne
    
7.1. Jedzenie emocjonalne wśród pacjentów z otyłością – wprowadzenie
7.1.1. Emocje i jedzenie: model Machta
7.2. Hipotezy badawcze
7.3. Charakterystyka badanych osób
7.4. Narzędzia badawcze
7.4.1. Skala Uczuć Pozytywnych i Negatywnych
7.4.2. Skala Regulacji Nastroju
7.4.3. Inwentarz Zachowań Zdrowotnych
7.4.4. Kwestionariusz Zachowań Związanych z Jedzeniem
7.5. Wyniki badań własnych
7.5.1. Emocjonalne przejadanie się oraz inne aspekty funkcjonowania afektywnego – badania porównawcze
7.5.2. Predyktory emocjonalnego przejadania się
7.5.3. Analiza mediacji
7.6. Dyskusja
    
Rozdział 8. Emocjonalny styl jedzenia w kontekście zaburzeń odżywiania – badania własne
    
8.1. Jedzenie emocjonalne versus jedzenie w odpowiedzi na bodźce zewnętrzne wśród osób z jadłowstrętem i bulimią psychiczną – wprowadzenie
8.2. Hipotezy badawcze
8.3. Charakterystyka badanych osób
8.4. Narzędzia badawcze
8.4.1. Test Postaw wobec Ciała (Body Attitude Test)
8.4.2. Test Sylwetek (Contour Drawing Rating Scale)
8.4.3. Kwestionariusz Zaburzeń Odżywiania (Eating Disorders Invenory)
8.4.4. Inwentarz Poczucia Własnej Wartości (Self-Esteem Inventory)
8.4.5. Szpitalna Skala Lęku i Depresji (Hospital Anxiety and Depression Scale)
8.4.6. Test dotyczący stylu jedzenia
8.5. Wyniki badań
8.5.1. Badania porównawcze
8.5.2. Badania korelacyjne
8.5.3. Analiza regresji
8.5.4. Analiza mediacji
8.6. Dyskusja

Rozdział 9. Interwencja psychologiczna – praktyczne zastosowanie wyników badań
    
9.1. Badania zaprezentowane w monografii a ich praktyczne wykorzystanie
9.2. Innowacyjne interwencje w leczeniu jedzenia emocjonalnego
9.3. Badania własne: implikacje praktyczne i dalszy rozwój badań a współczesne metody leczenia
9.4. Podsumowanie: między teorią a praktyką
        
Bibliografia

Anna Brytek-Matera

doktor habilitowany, profesor Uniwersytetu SWPS. Psycholog, terapeuta poznawczo-behawioralny. Wykładała w Université Paul Verlaine-Metz oraz Université de Nantes. Odbyła staże naukowe w Lausanne University Hospital, University of Leuven oraz Luxembourg Institute of Health. Od wielu lat aktywnie współpracuje z zagranicznymi placówkami naukowymi i klinicznymi. Członek rady redakcyjnej czasopisma Eating and Weight Disorders - Studies on Anorexia, Bulimia and Obesity. Autorka licznych prac z obszaru psychologii jedzenia, głównie zaburzeń odżywiania oraz zachowań ortorektycznych.


Kamila Czepczor

doktorantka Interdyscyplinarnych Studiów Doktoranckich Uniwersytetu SWPS. Psycholog. Autorka publikacji naukowych na temat obrazu ciała. Aktywnie uczestniczy w konferencjach naukowych o zasięgu międzynarodowym i krajowym. Popularyzuje naukę, prowadząc liczne warsztaty dla dzieci oraz młodzieży. Współautorka bloga www.wokol-ciala.parkpsychologii.pl


» psychologia.net.pl »


prof. nadzw. dr hab. Alicja Głębocka:

(…) Źródła bibliograficzne, na które powołują się Autorzy, świadczą o doskonałej orientacji w literaturze przedmiotu. Z pewnością w pracy znalazły się wszystkie najbardziej znaczące koncepcje i teorie psychologiczne nawiązujące do relacji: emocje – jedzenie. Ponadto wiele jest opisów badań oraz przytaczanych danych statystycznych, które wskazują na to, że Autorzy z wielką starannością, rozwagą i obiektywizmem starają się prezentować poszczególne zagadnienia. To niewątpliwie wielka zaleta tego opracowania – jej wybitnie naukowy charakter. Opracowania, w którym formowane wnioski mają swoje teoretyczne i empiryczne uzasadnienie. (…) Książka jest niezwykle potrzebnym społecznie i cennym naukowo opracowaniem, którego publikacja przyczyni się do lepszego zrozumienia mechanizmów ludzkich zachowań.

prof. nadzw. dr hab. Beata Ziółkowska:

Przedstawiona monografia (…) dostarcza czytelnikowi wiedzy teoretycznej bogato dokumentowanej doniesieniami z badań, w tym własnych. Szczególną uwagę zwracają rozdziały trzeci i czwarty. Jak dotąd, w polskiej literaturze, zarówno problematyka orthorexia nervosa, jak i zaburzeń z napadami objadania się, nie znalazły tak szczegółowego, wnikliwego i nowoczesnego odzwierciedlenia. Tymczasem dla osób zajmujących się teoretycznie i praktycznie zaburzeniami odżywiania oraz nienormatywnymi zachowaniami jedzeniowymi jest to niezwykle cenne.

 Wstecz
Copyright Difin Spółka Akcyjna | Design: Edit | Wykonanie: Net-Line